All Frontstage Radios
You are viewing content in Kidsradio.com English. Would you like to make this your preferred language?

5+1 δραστηριότητες για παιδιά με κινητικές δυσκολίεςKατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα παιδιά μαθαίνουν κινητικές δεξιότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το άλμα κ.α Σε όλη αυτή τη διαδικασία, το παιχνίδι διαδραματίζει τεράστιο ρόλο, καθώς συμβάλλει στη γενικότερη σωματική ανάπτυξη του παιδιού και στην κατάκτηση νέων δεξιοτήτων, που θα του είναι χρήσιμες για την επιβίωση και την ανάγκη του να επικοινωνήσει με τον κόσμο γύρω του. 

Ομοίως για τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, το παιχνίδι αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης και ενθάρρυνσης της προσπάθειας τους για ανάπτυξη δεξιοτήτων. Παρακάτω σάς παραθέτουμε μερικές χρήσιμες δραστηριότητες, που μπορούν οι γονείς με τα παιδιά τους,να δοκιμάσουν, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού

  1. Yoga για παιδιά: Η γιόγκα είναι μία πρακτική, που μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά, να μάθουν την αυτο-ρύθμιση και την αυτο-καταπράυνση χρησιμοποιώντας την κίνηση και την αναπνοή για να ηρεμήσουν τον εαυτό τους. Ενδυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό, ενώ δημιουργεί λειτουργικές ρουτίνες. Καθώς η γιόγκα έχει πολλές κινήσεις από ονόματα ζώων, γίνεται διασκεδαστικό για τα παιδιά να τις ακολουθήσουν και να επικεντρωθούν στην αγαπημένη τους πόζα. 
  2. Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους: Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους (παιδικές χαρές, πάρκα κτλ) προάγει την ολοκληρωμένη κίνηση του σώματος και την ισορροπία, διδάσκοντας ταυτόχρονα στα παιδιά να ακολουθούν οδηγίες και να εστιάζουν την προσοχή τους. Οι επιλογές για ελεύθερο παιχνίδι είναι πάρα πολλές: σχεδιασμός στο πεζοδρόμιο με κιμωλία, παιχνίδι με τις μπάλες, στεφάνια και χούλα χουπ, μίνι τραμπολίνο, που προσφέρει γρήγορη και επαναλαμβανόμενη κίνηση και πολλά άλλα. Τα παιδιά συμμετέχοντας σε αυτά, θα βελτιώσουν τις αδρές κινητικές δεξιότητες τους, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. 
  3. Πάζλ:  Τα παζλ δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες, ενώ εργάζονται προς ένα στόχο. Η ολοκλήρωση του παζλ απαιτεί από το παιδί να διαλέξει, να πιάσει και να τοποθετήσει τα κομμάτια στη σωστή θέση. Αυτή η δραστηριότητα δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εργαστούν και να ενισχύσουν αυτές τις δεξιότητες. Με τα παζλ επίσης τα παιδιά μαθαίνουν τη στρατηγική, την επιλογή και πώς τα κομμάτια ταιριάζουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια μεγαλύτερη εικόνα.

  4. Bowling για παιδιά: Υπάρχουν στην αγορά πολλών ειδών παιδικά σετ bowling και είναι ένα παιχνίδι, που το παιδί μπορεί να παίξει άνετα μέσα στο σπίτι. Το bowling εξασκεί τον συντονισμό κινήσεων του παιδιού (στήσιμο των κορινών, κράτημα, στόχευση και πέταγμα της μπάλας), γυμνάζει τους μύες, ενθαρρύνει την ομαδικότητα και βελτιώνει την ισορροπία του. 

  5. Αισθητηριακοί πίνακες: Με τους αισθητηριακούς πίνακες μπορούν τα παιδιά, να εξερευνήσουν μια μεγάλη ποικιλία υλικών (άμμος, φασόλια, διάφορα υφάσματα,φελλό, σύρμα, κουμπιά κ.α), βελτιώνοντας έτσι τον οπτικο-κινητικό συντονισμό τους και τη λεπτή κίνηση. Ο αισθητηριακός πίνακας είναι κάτι που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και οικονομικά στο σπίτι. Χρησιμοποιείστε ως ταμπλό ένα κομμάτι mdf ή νοβοπαν στις διαστάσεις που θέλετε,  μαζέψτε όλα εκείνα τα υλικά και τις υφές, που πιστεύετε ότι θα κεντρίσουν την περιέργεια του παιδιού σας και στερεώστε τα πάνω στο ταμπλό με μία ισχυρή κόλλα ή καρφιά για ασφάλεια. 

  6. Πλαστελίνη: Η πλαστελίνη ή ο πυλός είναι υλικά που συμβάλλουν σημαντικά στις κινητικές δεξιότητες. Μέσα από το παιχνίδι με την πλαστελίνη, το παιδί μαθαίνει να πλάθει το υλικό, να χρησιμοποιεί τους μύες των χεριών του για να το μαλακώσει και να του δώσει την τελική μορφή που εκείνο επιθυμεί. Παροτρύνοντας το παιδί να φτιάξει με την πλαστελίνη ζωάκια, ανθρωπάκια και άλλες φιγούρες ή αντικείμενα, ενισχύετε τη φαντασία του και αναπτύσσετε με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις κινητικές του δεξιότητες. 

 

 

Off Air 5:00πμ - 7:00πμ
Now Playing
Boulevard Of Broken Dreams Rockabye Baby
Recently Played
Twinkle, Twinkle, Little Star Larry Groce & Disneyland Children's Sing-Along Chorus
In Between Days Rockabye Baby
Bohemian Rhapsody Rockabye Baby
Wish You Were Here Rockabye Baby
Έχετε αποσυνδεθεί...

Συνδεθείτε τώρα!

All Frontstage Radios

kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια ο Νο1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα. It's RED, it rocks!

En Lefko 87.7

Ο Νο 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Discover Great Music!

Hit 88.9

Ο Number 1 Adult Pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΟΛΑ τα Hit και τη Φράση που Πληρώνει.

Μελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!