Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που ζουν σε πόλεις βιώνουν μεγαλύτερο στρες από τα παιδιά της επαρχίας για ένα πολύ βασικό λόγο ανάμεσα σε άλλους. Δεν έρχονται συχνά σε επαφή με τη φύση!
Υπάρχουν σίγουρα αρκετά παρκάκια στις πόλεις ή και μεγάλα περιβαλλοντικά κέντρα και κτήματα, που οι γονείς προσπαθούν να επισκέπτονται με τα παιδιά τους όσο πιο συχνά. Ωστόσο μερικές φορές η δυσκολία στη μετακίνηση ή η πολύ έντονη ενασχόληση των παιδιών των μεγάλων αστικών κέντρων με την τεχνολογία και τα βιντεοπαιχνίδια, δεν αφήνει συχνά πολύ χώρο σε όμορφες και αγχολυτικές ασχολίες, όπως η κηπουρική.
Η κηπουρική είναι ένα από τα μαθήματα, που θα έπρεπε να παίρνει ένα παιδί από νωρίς στη ζωή του. Μέσα από αυτήν, θα μάθει το παιδί με τα δικά του μάτια τον ίδιο τον κύκλο της ζωής, μαθαίνοντας για τον τρόπο αναπαραγωγής των φυτών, θα αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του γίνοντας ο ίδιος υπέυθυνος για κάτι που φροντίζει, ενώ θα αποκτήσει και περιβαλλοντική συνείδηση κατανοώντας έννοιες, όπως οικολογία και ανακύκλωση.
Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε κηπουρική με τα παιδιά μας όταν ο χρόνος, που διαθέτουμε είναι λίγος και ζούμε τον περισσότερο καιρό μέσα σε ένα διαμέρισμά; Τα βήματα είναι απλά:
- Αρχικά θα πρέπει να επισκεπτούμε με τα παιδιά μας ένα φυτώριο, για να αγοράσουμε φυτά, χώμα και σπόρους. Μιλήστε στο παιδί σας για τα διάφορα φυτά και λουλουδια, που βλέπει τριγύρω του και παρακινήστε το να επιλέξει το δικό του φυτό ή σπόρους, που θα φροντίσει το ίδιο να φυτέψει και να φροντίσει.
- Θα πρέπει επίσης να έχουμε γλάστρες και κηπουρικά εργαλεία. Εργαλεία μπορείτε να αγοράσετε μερικά (φτυαράκια, τσουγκράνες, κουβαδάκια, γάντια, ποστιστήρια κ.α) από ένα κατάστημα παιχνιδιών, που έχει πολύχρωμα και πλαστικά εργαλεία, για να αποφύγετε και τον τραυματισμό με αιχμηρά ή μεταλλικά αντικείμενα. Για τις γλάστρες οι επιλογές είναι πολλές και κυρίως δημιουργικές. Μπορείτε να αγοράσετε μία κλασική πλαστική γλάστρα και να παροτρύνετε το παιδί σας να τη ζωγραφίσει με τις μπογιές του και να γράψει ίσως και το όνομα του πάνω. Διαφορετικά μπορείτε να μετατρέψετε και διάφορα αντικείμενα του σπιτιού σε γλάστρα, όπως ένα παλιό κουτί, που δε χρειάζεστε, ένα μεγάλο χάρτινο κουτί από παπούτσια, ένα βάζο ή ακόμα και παλιές γαλότσες ή πλαστικές λεκάνες.
- Βοηθήστε το παιδί με τη διαδικασία του φυτέματος. Ρίξτε χώμα στη γλάστρα σας και ανακατέψτε το, για να είναι αφράτο. Αν έχετε σπόρους, ανοίξτε με το παιδί σας μικρές τρυπούλες στο χώμα και ρίξτε τους μέσα. Αλλιώς αν έχετε φυτό, ανοίξτε μια μεγάλη τρύπα στο χώμα, τοποθετήστε στο κέντρο και μετά καλύψτε με το επιπλέον χώμα από πάνω. Στη συνέχεια τοποθετήστε μερικά βοτσαλάκια-πετρούλες πάνω στο χώμα του φυτού και ποτίστε με νερό.
- Παρατηρηστε με το παιδί σας καθημερινά την εξέλιξη του φυτού. Μόλις βγάλει τα πρώτα του φύλλα και κλωνάρια, μπορείτε να πάρετε ένα μεγεθυντικό φακό και να παρατηρήσετε με λεπτομέρεια το χρώμα και τη μορφή τους.
- Με τη βοήθεια της τεχνολόγιας μπορείτε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών για την κηπουρική. Κατεβάστε στο κινητό σας εφαρμογές κηπουρικής για παιδιά, αναζητήστε τα φυτά που μόλις φυτέψατε ή αναζητήστε πιο περίπλοκες εργασίες κήπου όσο τα παιδιά σας μεγαλώνουν.