All Frontstage Radios

Γυμναστική για παιδιά από 2 -12 ετών

Στη γυμναστική λέμε ένα μεγάλο "ναι", γιατί ως γνωστόν "νους υγιής εν σώματι υγιεί", που έλεγαν και οι αρχαίοι. Όμως τι είδους γυμναστική πρέπει να κάνουν τα παιδιά και από ποια ηλικία και μετά; 

Οι ειδικοί της φυσικής αγωγής μάς λένε ότι το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται από πάνω προς τα κάτω, με το ρυθμό ανάπτυξης των μυών και των εσωτερικών οργάνων να είναι μεγαλύτερος από εκείνον του σκελετού. Η μεγάλη ανάπτυξη στο σώμα θα έρθει αργότερα στην ηλικία των 11-12 για τα κορίτσια και των 13-14 για τα αγόρια. 

Πάμε να δούμε όμως τα διάφορα ηλικιακά στάδια ανάπτυξης:

2 - 6 ετών: Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, για να μπορούν να συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα, γι'αυτό η σωματική άσκηση θα πρέπει εδώ να αφορά τη διασκέδαση, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την προετοιμασία καλών αθλητικών ικανοτήτων. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ό,τι καλύτερο συνήθως για τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, οπότε το τρέξιμο, το κυνηγητό, η κολύμβηση, το ποδήλατο, ο χορός, το σκοινάκι είναι μερικές από τις δραστηριότητες, που μπορούν τα ωφελήσουν πολύ. 

6 - 10 ετών: Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά έχουν καλύτερο σωματικοκινητικό έλεγχο, είναι σε θέση να ακολουθήσουν οδηγίες και να χειριστούν αντικείμενα (π.χ όπως το να πετάξουν μακρυά μια μπάλα). Πέρα από την ήπια άσκηση, το τρέξιμο και το κολύμπι, μπορούν να κατακτήσουν νέα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις και τις πολεμικές τέχνες. Είναι σημαντικό στις ηλικίες αυτές, να εστιάσουμε στην εκμάθηση της σωστής τεχνικής και της κίνησης, να αποφύγουμε αθλήματα με πολύ έντονο ανταγωνισμό (τουλάχιστον για τις ηλικίες κάτω των 8 ετών) και οι ασκήσεις δύναμης να γίνονται πάντα με επιτήρηση. 

10 - 12 ετών: Μπαίνοντας στην προεφηβική ηλικία, προχωράμε και στη βελτίωση των δεξιοτήτων, όπως ο συντονισμός κινήσεων, η ελαστικότητα των μυών και η κατανόηση της στρατηγικής. Συνεπώς τα παιδιά αυτών των ηλικιών, είναι πιο έτοιμα τώρα, για να πάρουν μέρος σε αθλήματα με πιο πολύπλοκες δεξιότητες και περισσότερο ανταγωνισμό, όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ, ο στίβος, ενώ έχουν μεγαλύτερη πειθαρχεία απέναντι στον προπονητή- γυμναστή τους. 

Με βάση όλα τα παραπάνω να θυμάστε τα εξής:

  • Μην επιμένετε να εξειδικευθεί το παιδί σας με ένα μόνο άθλημα, γιατί αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε άγχος και εξάντληση. Επιτρέψτε του αντιθέτως να δοκιμάσει πολλά, για να βιώσει κι άλλες εμπειρίες
  • Να ενθαρρύνετε την προσπάθεια του και να εκφράζεστε θετικά για την απόδοση του. 
  • Πριν αποφασίσετε για την ενασχόληση του παιδιού σας με κάποιο άθλημα (ιδιαίτερα σωματικής επαφής), να βεβαιωθείτε ότι κάνει για την ηλικία, την ανάπτυξη και το σωματότυπο του. Έτσι θα αποφύγετε σωματικούς τραυματισμούς του παιδιού, αλλά και απογοητεύσεις. 
  • Η προπόνηση με βάρη στα παιδιά ενδείκνυται για την εφηβική ηλικία και μετά και αυτό για ασκήσεις αντιστάσεων με βάρη, όχι για άρση βαρών. 

 

 

Ξυπνάμε με τραγούδια και ιστορίες 7:00πμ - 11:00πμ
Now Playing
Blinding Lights The Weeknd
Recently Played
Ο Χορός Των Μπιζελιών (Το Πράσινο Χρώμα) Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου
Theme Song Shuki Levy & Haim Saban
Cruel Summer Taylor Swift
Σ' Αγαπώ Θα Πει Θανάσης Αλευράς
Έχετε αποσυνδεθεί...

Συνδεθείτε τώρα!

All Frontstage Radios

kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια ο Νο1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα. It's RED, it rocks!

En Lefko 87.7

Ο Νο 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Discover Great Music!

Hit 88.9

Ο Number 1 Adult Pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΟΛΑ τα Hit και τη Φράση που Πληρώνει.

Μελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!