All Frontstage Radios

Ποδήλατο και παιδί ίσον αγάπη παντοτινή!

Έχετε αναρωτηθεί, γιατί πολλές στιγμές και αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας είναι συχνά συνδεδεμένες με το ποδήλατο; 

Το ποδήλατο καταρχάς για τα παιδιά είναι έκφραση ελευθερίας και αυτονομίας. Μέσα από το ποδήλατο τα παιδιά για πρώτη φορά παίρνουν το τιμόνι και άτυπα τον έλεγχο μιας κατάστασης, ασχέτως αν πάντα είναι υπό την επιτήρηση των γονιών τους. Θα έρθουν επίσης σε επαφή με έννοιες, όπως "τήρηση κανόνων" (για ασφαλή οδήγηση), "προσωπική ευθύνη" (καλή χρήση και φροντίδα του ποδηλάτου, για να μη καταστραφεί) και "οδηγική συμπεριφορά" (όταν θα βγουν για πρώτη φορά στο δρόμο). 

Στο πρακτικό κομμάτι, το ποδήλατο παρέχει πάρα πολλά εφόδια στο παιδί:

 • του μαθαίνει ισορροπία 
 • αναπτύσει τον διμερή συντονισμό κινήσεων (συντονισμός πόδια-χέρια) 
 • τονώνει την αυτοπεποιθήση του (ιδίως με την επίτευξη της πρώτης βόλτας χωρίς ρόδες)
 • το εισάγει στον αθλητισμό 
 • ενισχύει το αναπνευστικό του και δυναμώνει του μυς του σώματος του

Πώς μπορείτε να μάθετε ποδήλατο στο παιδί σας με απλά βήματα; 

 • Ξεκινήστε την εξάσκηση με ποδήλατο, που έχει βοηθητικές ρόδες ή ένα εκπαιδευτικό ποδήλατο για ηλικίες 2-3 ετών, προκειμένου να μάθουν πρώτα να ισορροπούν και να στρίβουν. Και από την ηλικία των 4-5 ετών και πάνω μπορείτε να αφαιρέσετε πια τις βοηθητικές ρόδες. 
 • Όταν βγούμε στο δρόμο, επιλέγουμε ένα ερημικό σημείο, για να μπορέσει να κάνει το παιδί χωρίς άγχος και με ασφάλεια τις πρώτες του δοκιμές.
 • Φροντίστε από την πρώτη βόλτα να μιλήσετε για την ασφάλεια του ίδιου του ποδηλάτη, φροντίζοντας να αγοράσετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (κράνος, επιγοντατίδες, σωστά ρούχα κτλ). 
 • Μαθαίνουμε στα παιδιά να φρενάρουν σωστά (π.χ δε φρενάρουμε ποτέ με το ένα μόνο φρένο και ιδίως με το μπροστινό, που μπορεί να μάς πετάξει μπροστά) και να βάζουν το πόδι κάτω εγκαίρως, για να αποφύγουν την πτώση. 
 • Μαθαίνουμε στα παιδιά όταν αισθάνονται ότι πέφτουν, να μεταφέρουν το βάρος τους προς την αντίθετη κατεύθυνση 
 • Στα πρώτα βήματα χωρίς ρόδες, δεν τρέχουμε παράλληλα μαζί με το παιδί, αλλά βαδίζουμε σταθερά δίπλα του θέτοντας εμείς τον ρυθμό και κρατώντας το από κάποιο ασφαλές σημείο του σώματος του (π.χ σβέρκος). Όταν με τον καιρό βελτιωθεί, τότε αρχίζουμε και αυξάνουμε το ρυθμό τρέχοντας δίπλα του και κρατώντας το πίσω μέρος της σέλας για το ξεκίνημα. Τη στιγμή, που θα αποφασίσετε να αφήσετε τη σέλα, μην το πείτε στο παιδί, για να μην φοβηθεί. 
 • Όταν το παιδί εξοικειωθεί πια με το ποδήλατο και έχει μεγαλώσει σε ηλικία για να μπορεί να κάνει μόνο του τις δικές του βόλτες, φροντίστε να τον ενημερώσετε για όλα όσα πρέπει να ξέρει με σαφείς οδηγίες (π.χ όχι βόλτα το βράδυ γιατι δε σε βλέπουν τα αυτοκίνητα, όχι ακουστικά γιατί δεν θα ακους τους προειδοποιητικούς ήχους, όχι σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλους δρόμους, γιατί η ταχύτητα των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί να προκληθεί ατύχημα κ.α)

Συνοψίζοντας το ποδήλατο είναι διασκέδαση, γυμναστική και ένα πολύς έξυπνος τρόπος, για να μάθει το παιδί σας από νωρίς να πειθαρχεί σε κανόνες, τόσο οδικούς, όσο και συμπεριφορικούς. Με την πολύτιμη βοήθεια σας, θα μπορέσει να δημιουργήσει εύκολα και με ασφάλεια τις πρώτες του ποδηλατικές αναμνήσεις, που θα θυμάται σίγουρα για πάντα. 

 

 

 

 

 

 

 

Ξυπνάμε με τραγούδια και ιστορίες 7:00πμ - 11:00πμ
Now Playing
Το Αυγό The Kids Radio Band
Recently Played
You've Got A Friend In Me Randy Newman
Ο Τεμπέλης Δράκος Σωκράτης Μάλαμας
Dance Monkey Tones And I
La La Song The Smurfs
Έχετε αποσυνδεθεί...

Συνδεθείτε τώρα!

All Frontstage Radios

kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια ο Νο1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα. It's RED, it rocks!

En Lefko 87.7

Ο Νο 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Discover Great Music!

Hit 88.9

Ο Number 1 Adult Pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΟΛΑ τα Hit και τη Φράση που Πληρώνει.

Μελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!